Hoe maak je oude munten schoon? - Detect Metaaldetectors
Menu
EUR
Hoe maak je oude munten schoon?

Hoe maak je oude munten schoon?

Door: Detect Metaaldetectors Reacties: 0

Stel; je hebt een mooie bodemvondst gedaan en je wilt jouw gevonden munt(en) graag schoonmaken. Deze munten wil je natuurlijk niet beschadigen of laten verkleuren, daarom is het belangrijk dat je ze op de juiste manier schoonmaakt. Wij leggen jou uit welke schoonmaakmethodes er zijn en wat de beste schoonmaakmethodes zijn per metaalsoort.

Onthoud dat je tijdens het schoonmaken ook schade aan de munt kunt toebrengen, waardoor de waarde mogelijk (flink) kan dalen. Wanneer jij munten van grote waarde gevonden denkt te hebben, is het verstandig om hiermee eerst langs een expert te gaan.

Verschillende methodes

Er zijn veel verschillende methodes voor het schoonmaken van oude munten. Om te beginnen is het verstandig om de munten eerst met water schoon te maken. Met water, eventueel zeep en een schoonmaakborstel kan je altijd al wel een hoop vuil van de munt af krijgen. Wil je de munten echt goed schoonmaken, en eventueel de glans herstellen? Bekijk dan hieronder de methodes en tools die jij het best kan gebruiken.

Munten schoonmaken met schoonmaakpotloden

Schoonmakenpotloden zijn een zeer goede manier voor het reinigen van jouw gevonden zilveren, gouden, of koperen oude munten. Met een schoonmaakpotlood kan je eenvoudig vuilresten van een oude munt verwijderen. Er zijn verschillende schoonmaakpotloden.

  • Scalpelpotlood - potlood met een koperen punt, hiermee kan je sterke concrementen (vast aaneengegroeide vuilresten) verwijderen.
  • Potlood met staalwol- een potlood met staalwol is perfect om oude munten egaal oppoetsen.
  • Potlood met hard materiaal - schoonmaakpotlood bestaande uit staal en messing met een speciaal rubber en kristal compound. Hiermee kan hardnekkig vuil eenvoudig verwijderd worden van munt.
  • Hout potlood - potlood bestaande uit dezelfde materialen als een potlood met hard materiaal, maar dan met een fijnere punt om de kleinere details van de munt schoon te maken.

Bekijk hier onze potloden schoonmaakset met alle verschillende soorten schoonmaak potloden + scalpel & naald.

Munten schoonmaken met een trommelmachine

Een tumbler, ook wel polijsttrommel genoemd, kan worden gebruikt om hardnekkige vuilresten te verwijderen van jou gevonden munten. Dit is een grovere manier om oude munten schoon te maken, waarbij ook eerder schade aan de munt kan ontstaan. Om de trommel te gebruiken, vul de trommel voor de helft met bijvoorbeeld fijn grind/polijstkorrels, water en eventueel een scheutje schoonmaakmiddel of azijn. Let op welke inhoud je gaat gebruiken voor het vullen van de trommel, aangezien elk materiaal een ander resultaat kan geven. Leg jouw vondsten in de trommel en zet de tumbler aan. De trommel draait continu rond, waardoor de vondsten eenvoudig worden gereinigd. Wil jij jouw vondsten schoonmaken met een tumbler? Bekijk hier welke tumblers wij aanbieden voor het schoonmaken van vondsten.

Lortone tumbler 3A Trommelmachine

Munten schoonmaken met olie

Het schoonmaken van jouw vondst door middel van olie kan een handige methode zijn om vuil en andere viezigheden van de munt te verwijderen, en de natuurlijke glans te herstellen. Spray of dep de oude munten in een olie, dit kan bijvoorbeeld met WD-40. Laat de olie vervolgens even intrekken. De volgende stap is het borstelen of poetsen van de munt. Spoel de munten hierna goed schoon met water en droog de munten af met een doek.

Munten schoonmaken met elektrolyse

Elektrolyse is een chemische reactie waarbij onder invloed van stroom samengestelde stoffen worden ontleed tot enkelvoudige stoffen. Om oude munten schoon te maken kan je gebruik maken van Elektrolyse. Dit is een manier om hardnekkige vuilresten te verwijderen. Leg de munten in een zoutoplossing en zet vervolgens deze oplossing onder elektrische stroom. Laat de oude munten afhankelijk van de grootte een aantal uren in deze oplossing liggen. Door deze methode zal de oxidatie loskomen van de munt. Let wel op dat munten zeer snel en sterk kunnen reageren op deze methode, met name koperen munten (omdat deze vaak heel dun zijn). Aangezien water en elektriciteit geen vrienden zijn, kan deze methode bij fout gebruik gevaarlijk zijn. Daarom is het belangrijk om deze methode zorgvuldig uit te voeren.

Munten schoonmaken met ultrasoon reinigen

Een andere manier om jouw vondsten schoon te maken is met een ultrasoon reiniger. Dit is een apparaat dat met water of een andere vloeistof vondsten schoonmaakt door middel van ultrasone trillingen. De oude munten worden gereinigd doordat de ultrasone trillingen hele kleine bubbeltjes veroorzaken in het water. Deze bubbeltjes reinigen het vet en vuil van jouw vondsten. Voordat je gebruik gaat maken van een ultrasone reiniger, is het belangrijk om te kijken uit welk metaal jouw munt bestaat. Aan de hand van het metaalsoort kan je een vloeibare reiniger kiezen, elk vloeistof heeft namelijk een andere werking. Wil jij jouw gevonden munten schoonmaken met een ultrasoon reiniger? Bekijk dan deze Kapaan Ultrasone reiniger.

Kapaan Ultrasone Reiniger

Materialen

Vroeger werden munten gemaakt van veel verschillende materialen. Zo heeft elk materiaal ook weer een andere aanpak hoe je deze schoonmaakt. Lees hieronder hoe je deze schoonmaakt per materiaal.

Gouden munten schoonmaken

100% goud roest niet. Er zal dus geen sprake zijn van corrosie op gouden munten. Mocht er wel vuil op de munt zitten, dan kun je de vondst schoonmaken met water, zeep en een borsteltje. Let er wel op dat je een zacht borsteltje gebruikt, zodat je geen krassen in de munt borstelt. Gouden munten bevatten vaak een legering van goud en zilver. Het kan zijn dat de munt er van de buitenkant goed uitziet, maar dat er kleine scheurtjes in de munt zitten. Heb je dunne gouden munten, behandel deze dan voorzichtig en maak ze schoon zonder veel druk uit te oefenen op de munt.

Zilver munten schoonmaken

In tegenstelling tot gouden munten, kunnen zilveren munten wel corroderen. Vaak ontstaat er een zwarte laag bovenop het metaal. Deze corrosie kan worden verwijderd. Doe dit wel voorzichtig en stap voor stap, zodat je de munten niet beschadigd. Het corrosie op een zilveren munt kan verwijderd worden door middel van schoonmaak potloden. Het beste is om de zilveren munten eerst even onder de kraan te houden en met water en een borsteltje het losse vuil er af te halen. Wanneer dit voldoende is en de munt schoon is, kan je stoppen en de munt spoelen met gedemineraliseerd water. Wanneer de munt nog niet voldoende schoon is, ga je verder met de volgende stap. Dat is het reinigen van de munt met ammoniak. Leg de munten in een bakje met gedemineraliseerd water en voeg een aantal druppels ammoniak toe. Ammoniak zorgt er voor dat de munten weer schoon en vetvrij worden. Na circa een half uur weken kan je de munten afspoelen en afdrogen. Zorg ervoor dat je de munten goed afspoelt en droog maakt, het ammoniak kan namelijk de munten beschadigen bij te lange blootstelling. Ook bij het schoonmaken van zilveren munten geldt, zie je kleine scheurtjes of is de munt erg dun, ga er zorgvuldig mee om.

Koperen munten schoonmaken

Munten van ongelegeerd koper hebben vaak een rode kleur. Wanneer koper is gemengd met andere materialen krijgt het andere eigenschappen. Zo is brons een mengsel van tin, koper, en soms lood. De kleur van brons kan verschillen van rood/bruin tot geel. Koperen munten kan je reinigen met schoonmaak potloden, door middel van borstelen, en wanneer het nodig is met een licht zuurhoudend middel (voor het verwijderen van de hardnekkige corrosie).

Wil jij jouw koperen munten groen, zwart, gecorrodeerd of zanderig? Om de oorspronkelijke kleur terug te krijgen kan je patimeer gebruiken. Dit is een pasta waarmee je de munt kan inpoetsen. Hierdoor zal de munt zijn oorspronkelijke, koperachtige kleur terugkrijgen. Er is een groene pasta, speciaal voor koperen munten en een sterker oranje-bruine pasta voor het patineren van koperen voorwerpen. Lees hier meer over patimeer en hoe je het gebruikt

Patimeer groen Patimeer bruin

Munthouder

Wanneer je bezig gaat met het schoonmaken van munten, kan een munthouder heel goed van pas komen. Hiermee kan je jouw munten vastzetten en heb jij je handen vrij vo or het schoonmaken van jouw munten. Vervolgens is het na het schoonmaken belangrijk dat je de munten goed opbergt.


Reacties (0)

Peter
Geplaatst op 2024-02-26 05:46:19
Hallo, is er een truk om oude 1 of 2 euro muntstukken die lang op het strand hebben gelegen te herstellen, het zilveren afdeklaag laagje is meestal weggeroest en kan daardoor niet meer gebruikt worden als betaalmiddel.
Dank
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
0,00
Bestel nog voor €100,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!