Regels voor het zoeken met een metaaldetector - Detect Metaaldetectors
Menu
EUR
Regels voor het zoeken met een metaaldetector in Nederland

Regels voor het zoeken met een metaaldetector in Nederland

Door: Detect Metaaldetectors Reacties: 27

Waar mag je zoeken met een metaaldetector?

Voordat je mag zoeken met een metaaldetector, zijn er een aantal regels die in acht genomen moeten worden. Hieronder vind je regels waar je wel en niet mag zoeken met een metaaldetector:

  • Zoek niet in gemeenten waar een detectorverbod geldt. Controleer dit in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Elke gemeente heeft een APV op internet.
  • Zoek niet op archeologische monumenten. De rijksmonumenten vind je op AMK en IKAW - Archeologie in Nederland.  Mail gemeente en provincie voor regionale monumenten.
  • Zoek niet met een metaaldetector en niet met een magneet onder water, niet op de waterlijn, niet in uiterwaarden van een rivier.
  • Vraag altijd toestemming om te zoeken aan de grondeigenaar. Je hebt hiervoor geen vergunning nodig.
  • Zoek niet dieper dan 30 cm.

Wie is de eigenaar van de vondsten?

Losse vondsten uit de bovenste 30 cm die zijn aangemeld bij PAN worden eigendom van de vinder. Bij schatvondsten zijn de vinder en de grondeigenaar ieder voor de helft eigenaar. Vondsten die dieper dan 30 cm lagen, van een archeologisch monument komen of uit een gemeente waar een detectorverbod geldt, worden eigendom van de provincie.

Regels voor tijdens het zoeken met een metaaldetector

Tijdens het zoeken met een metaaldetector gelden er ook bepaalde regels die tijdens het zoeken belangrijk zijn. Deze vind je hieronder:

  • Noteer exacte coördinaten van je vondst.
  • Schatvondst: ga niet graven. Stop met zoeken en bel de gemeente, die een archeoloog inschakelt.
  • Wapens en munitie, of menselijke resten: stop met zoeken, verplaats niets en bel de politie!
  • Veroorzaak geen overlast.
    • Blokkeer geen wegen of paden bij het parkeren
    • Respecteer lokale regels zoals zondagsrust.
  • Respecteer de natuur.
    • Verstoor geen dieren, holen of nesten.
    • Beschadig geen (wortels van) bomen, struiken en planten.
  • Laat het terrein netjes achter.
    • Maak gegraven gaatjes dicht.
    • Neem alle vondsten mee.
    • Laat geen afval achter.
    • Sluit toegangshekken bij het betreden en verlaten van terreinen.

Waarom de regels over toesteming vragen, de natuur en netjes achterlaten?

Legale metaaldetectie is alleen mogelijk met toestemming van de grondeigenaar. Wanneer zoekers overlast veroorzaken, zal een grondeigenaar geen toestemming meer geven en zoekers wegsturen. Deze regels zijn van belang voor het voortbestaan van de hobby!

Regels voor na het zoeken

Voordat je gaat zoeken, tijdens het zoeken en zelfs na het zoeken gelden er bepaalde regels met een metaaldetector. 

  • Meld alle losse vondsten én schatvondsten bij PAN. In principe zijn alle vondsten van voor 1946 interessant. Maak foto’s van de vondsten geordend per zoekdag en per vindplaats
  • Meld schatvondsten bij de gemeente.
  • Bespreek de verdeling van een schatvondst met de grondeigenaar

Waarom vondsten melden?

Lang niet alle geschiedenis is opgeschreven en in boeken terecht gekomen: er zijn perioden of plaatsen waar archeologen en historici maar weinig vanaf weten. Metaaldetector vondsten helpen met het invullen van die ‘witte vlekken’ in onze kennis van het verleden. Vondsten uit de grond kunnen bijvoorbeeld een aanwijzing zijn dat ter plaatse ooit een boerderij van hout heeft gestaan of dat er mensen begraven zijn. Elk object draagt bij tot kennis over de vindplaats of de regio. Metaalvondsten zijn extra waardevol, omdat bijvoorbeeld munten en kledingspelden vaak goed gedateerd kunnen worden daarom een aanwijzing zijn wanneer die activiteiten hebben plaatsgevonden.

Hoe vondsten melden?

Het zoeken met de metaaldetector en het vinden van oude voorwerpen is een prachtige spannende hobby. Maar dat oude voorwerp wat je hebt gevonden is meer dan alleen weer een nieuw voorwerp in jou vitrine, het is een onderdeel van ons cultureel erfgoed.Was melden van je vondsten in het verleden vaak nogal een ingewikkeld gebeuren, met de PAN-app op je smartphone wordt je vondst melden nu een stuk gemakkelijker en ook leuker gemaakt.

Waarom melden van archeologische vondsten?

Bedenk dat als je vondsten uit de grond haalt, je eigenlijk een soort museumcon­servator bent: het is jouw taak om voor de vondsten en voor de informatiewaar­de van de vondsten te zorgen. Het schoonmaken van de vondsten, het bewaren van alle informatie en het melden van de vondsten bij archeologen hoort alle­maal bij de verantwoordelijkheid van de zoeker die oude vondsten aantreft en ze mee naar huis neemt.

Lang niet alle geschiedenis is opgeschreven en in boeken terecht gekomen: er zijn perioden of plaatsen waar archeologen en historici maar weinig vanaf weten. Alle vondsten kunnen helpen met het invullen van die ‘witte vlekken’ in onze kennis van het verleden. Vondsten uit de grond kunnen bijvoorbeeld een aanwijzing zijn dat ter plaatse ooit een boerderij heeft gestaan of dat er mensen begraven zijn. Elk object draagt bij tot kennis over de vindplaats of de regio.

Maar, welke vondsten moet je melden?

Zoals de meeste zoekers inmiddels wel weten, moeten in principe alle vondsten ouder dan 1946 worden gemeld. Uiteraard hebben archeologen geen behoefte aan meldingen van modern materiaal zoals aluminiumfolie, blikjes en ander recent materiaal.

Met de PAN-app is je vondst melden nu een stuk gemakkelijker. De app is een onderdeel van de PAN online database website (https://portable-antiquities.nl)
Na het melden van je vondsten kan je deze ook bekijken op jouw eigen account van de PAN online database.


Schermafbeelding 2020 07 20 om 12 gigapixel scale 2 00x 1

 

Technische informatie

De meeste browsers en smartphones worden ondersteund. Voor iPhones gelden een paar aandachtspunten:
- versie iOS13 of hoger

Installatie van de app

Het installeren van de PAN-app kan door op je telefoon in de browser het volgende adres op te zoeken: https://portable-antiquities.nl/panapp/
of scan de QR-code met je telefoon.
qrcode

BRON: Website PAN

BRON: De Detector Amateur

 

Deze tekst is een verkorte variant van de brochure ‘Metaaldetectie in Nederland' (sept 2021). De brochure is een uitgave van het project PAN, gecoördineerd door de Vrije Universiteit Amsterdam en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.
De verenigingen De Detectoramateur (DDA), The Coinhunters Company (TCC) en de AWN, vereniging van vrijwilligers in de archeologie, onderschrijven deze gedragscode en adviseren hun leden deze te volgen.


Reacties (27)

Joost
Geplaatst op 2024-05-25 10:13:44
Mag je in de berm van een openbare weg zoeken?
Zijn er plekken waar je geen toestemming hoeft te vragen om te mogen zoeken met een metaaldetector?
Brouwer
Geplaatst op 2022-09-24 23:41:38
Ik kom alleen tegen dat je niet onderwater mag zoeken.
Ik wil zoeken in sloten, watergangen in woonwijken.
Kan iemand uitleggen waarom dit niet mag?
Yousef Daghmash
Geplaatst op 2022-09-13 23:30:36
Op een dag, toen het heel mooi weer was en de zon scheen, ging ik naar buiten met een metaaldetector, een heel goedkoop apparaat. Ik heb zelfs de brochure gelezen en de wet bekeken voordat ik begon. Dus ging ik naar een plek in de buurt van mijn huis. En ik ging volledig weg van het eigendom en land van de mensen totdat ik een verlaten land bereikte. Een weidse weide vol wilde kruiden, schijnbaar eigenaarloos, zonder zorg en zonder heggen of waarschuwingsborden. Na een kwartier kwam er een vrouw naar me toe fietsend, gekleed in een hoed en militaire kleding, met een verrekijker, een batterijlamp, een walkietalkie en veel dingen die om haar middel hingen. Ze vertelde me dat ze van de bescherming van het milieu is, wat doe je hier, en dat zoeken hier verboden is, heb je toestemming gekregen van de eigenaar van het land, ik zal nu gewoon je naam en adres nemen, maar wees zeker dat de volgende keer de boete zwaar zal zijn en het apparaat in beslag zal worden genomen.. Eigenlijk is dit echt beschamend, het is heel beschamend om gevolgd te worden door iemand die je weekend wil verpesten onder het mom van bescherming van het milieu.
pieter spies
Geplaatst op 2022-05-14 09:03:54
is er ook een app/site waar je kan kijken op welke plekken er in nederland druk gevochten is zoals bij mijn in het dorp om te zien of daar druk gevochten is
alsvast bedankt voor u antwoord
Elise ter Braake
Geplaatst op 2022-05-09 13:23:45
Bij de Gemeente kunt u de regels en wetgeving vinden in de APV.
Stefaan vandewege
Geplaatst op 2022-05-07 14:30:44
Voor mijn pensioen kreeg ik van ons kinderen een metaaldetecter...waar of wat moet ik nu aanvragen voor bv aan strand hiermee te wandelen
Elise ter Braake
Geplaatst op 2022-02-18 09:54:05
Het beste is om contact op te nemen met de lokale gemeente in Frankrijk. Zei kunnen u daarin het beste advies in geven.
Corina vierhout
Geplaatst op 2022-02-18 08:11:21
Ook wij willen graag gaan zoeken, maar op vakantie in frankrijk. Ik weet inmiddels dat dat verboden is en de straffen hoog zijn, als je geen vergunning hebt. Hoe kom je aan zo’n vergunning. En wat zijn de kosten. ?
Metaldetector pro
Geplaatst op 2021-11-14 15:06:23
Ik zou niet in bossen zoeken
Source:
https://www.bd.nl/brabant/met-metaaldetector-het-bos-in-niet-doen-het-is-verboden-en-levensgevaarlijk~a5e792f0/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F
Elise ter Braake
Geplaatst op 2021-05-25 13:44:41
U zou de stichting gevonden-verloren kunnen contacteren misschien dat zij u verder kunnen helpen.

Gr. Detect
Brenda
Geplaatst op 2021-05-25 12:51:16
Zou iemand met een detector ons kunnen helpen met het aantonen vh achterblijven van staalsplintertjes na onkruidbestrijding mbv staalborstels door de gemeente?
Elise ter Braake
Geplaatst op 2021-05-08 13:45:40
Hallo,

U zou de APV van de Gemeente kunnen raadplegen om te checken wat wel en niet mag. Een zandbak in een speeltuin voor kinderen zal vast mogen.

Groet Elise
Bas
Geplaatst op 2021-05-08 10:25:24
Hallo,

Ik wil met mijn zoontje gaan beginnen met deze hobby en samen wat speuren op weilanden en velden. Hiervoor snap ik dat toestemming van eigenaren nodig is.
Nu kan ik nergens vinden of ik gewoon het strand, speelveld of picknickplaats op kan gaan om wat muntjes ed met hem te zoeken zonder gelijk gemeente of andere instanties om toestemming te vragen. Vooral omdat het voor mijn zoontje na een uur wel even klaar is weer en we op deze plekken nou niet gelijk archeologische vondsten gaan doen. Kun je bijvoorbeeld met een familiedagje strand ook je detector meenemen en gewoon beginnen? Of elke willekeurige picknickplaats?
Elise ter Braake
Geplaatst op 2021-05-03 09:26:40
Dat mag maar je moet wel toestemming hebben van de grondeigenaar om er te mogen zoeken. Veel succes!
Isolde Vanhuyse
Geplaatst op 2021-05-01 15:08:23
Hallo , mag je als Belg komen zoeken in Nederland? In openbare gebieden?


Dank bij voorbaat
Roel
Geplaatst op 2021-04-29 11:16:38
Duidelijke regels, alleen hebben we hier heel veel landbouwgrond zonder boerderijen erbij. Hoe achterhaal ik bij welke boer ik moet zijn voor toestemming? Ik heb niet zo'n zin om per lap grond drie tientjes bij het Kadaster te betalen. Iemand tips?
Elise ter Braake
Geplaatst op 2021-02-24 09:59:22
Hallo,

In de APV staat uw antwoord: https://decentrale.regelgeving.overheid.nl/cvdr/xhtmloutput/Historie/Bloemendaal/CVDR625059/CVDR625059_1.html
Evert
Geplaatst op 2021-02-23 21:18:57
Mag je zoeken op het strand van Bloemendaal?
Mathijs Veldman
Geplaatst op 2021-01-24 12:11:47
In Nederland mag je vrij zoeken met een metaaldetector. Je moet wel vragen om toestemming van de grond eigenaar. Je hebt ook een meldingsplicht. Is dit iets waar u mee kan? Zie ook ons andere blog: https://www.detect.nl/nl/blogs/detect/moet-je-vondsten-melden/
Ruben
Geplaatst op 2021-01-24 09:56:38
Hallo, ik heb nog geen metaal detector aangeschaft. Alleen ben ik wel zeer geïnteresseerd erin, maar nergens op het internet kan ik een duidelijk antwoord vinden over waar ik een certificaat kan krijgen en of ik er überhaupt één nodig heb hier in Friesland. Gemeente Tytsjerksteradiel woon ik in.
Elise ter Braake
Geplaatst op 2020-11-07 13:16:31
Bedankt voor uw vraag, dit is het officiële antwoord.

In de Erfgoedwet uit 2016 staat dat het
verboden is om zonder certificaat op te
graven. Die certificaten worden uitgegeven
aan bedrijven en overheden. Het zoeken
naar vondsten in de bovenste 30 cm van
de grond met een metaaldetector is niet
verboden. In een speciaal besluit is dit
uitgezonderd van het opgravingsverbod.
Vondsten die dieper liggen dan 30 cm
mogen niet opgegraven worden. Daarvoor geldt wel het opgravingsverbod.

Robert
Geplaatst op 2020-11-07 12:46:39
Is alles en overal wat dieper is dan 30cm van de provincie? Dus stel ik vind Romeinse gouden munten en die liggen 40 cm diep dan mag ik ze niet houden?

Antwoord:

Bedankt voor uw vraag, dit is het officiële antwoord.

In de Erfgoedwet uit 2016 staat dat het
verboden is om zonder certificaat op te
graven. Die certificaten worden uitgegeven
aan bedrijven en overheden. Het zoeken
naar vondsten in de bovenste 30 cm van
de grond met een metaaldetector is niet
verboden. In een speciaal besluit is dit
uitgezonderd van het opgravingsverbod.
Vondsten die dieper liggen dan 30 cm
mogen niet opgegraven worden. Daarvoor geldt wel het opgravingsverbod.

Mathijs
Geplaatst op 2020-11-02 16:30:00
Hoi Fred,

Welke vraag zou je graag een antwoord op willen?

Gr. Mathijs
Fred
Geplaatst op 2020-10-30 15:49:59
Ik vind de vraag van Nick van Schaijk goed, ja die vraag die niet beantwoord is
Elise ter Braake
Geplaatst op 2020-08-06 13:58:15
Hoi!

Bedankt voor uw vraag.

PAN: Het doel van PAN is om oudheidkundige vondsten in privé-bezit, met name metaalvondsten gevonden met behulp van een metaaldetector, te documenteren en online te publiceren, en zo de informatie over de vondsten en hun vondstlocatie beschikbaar te maken voor wetenschap, erfgoedonderzoek, musea en alle andere geïnteresseerden.

https://portable-antiquities.nl/pan/#/public
ralph
Geplaatst op 2020-08-06 13:11:27
wat is PAN?
Elise ter Braake
Geplaatst op 2020-06-18 11:38:33
Hoi Nick,

Je kan kijken naar topo tijd reis! :)
Nick Van Schaijk
Geplaatst op 2020-04-13 11:19:50
is er ook een kaart waar op staat waar je na alle rust en leven kan zoeken ?
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
0,00
Bestel nog voor €100,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!