XP Deus 2 Q&A: Antwoord op al jouw vragen
Om antwoord te geven op de meest voorkomende vragen over de XP Deus 2 hebben wij een Q&A samengesteld. Lees dus snel verder en ontdek in deze Q&A alles wat je moet weten over de XP Deus 2.
Gaat de DEUS II met multifrequentie FMF® dieper?
Volmondig ja: de multifrequentie programma’s van de XP DEUS II hebben een aantal voordelen die de werking, dus ook het dieptebereik, ten goede komen. We noemen er 5:
- Multifrequentie kan kleinere, laaggeleidende voorwerpen vinden, die detectors met lage frequenties van 4 of 7 kHz overslaan vooral wanneer de grond gemineraliseerd is. Je kunt dit zelf controleren aan de hand van laaggeleidende voorwerpen die op de display 30-35 aangeven: dunne muntjes op zijn kant, zilverpapier en dunne gouden sieraden van hoog karaat. Deze worden op geringe diepte al snel genegeerd wanneer lage frequenties worden gebruikt. Zelfs in licht gemineraliseerde grond worden ze veel beter gedetecteerd in multifrequentie.
- Lage frequenties zijn beter in staat grotere metaalmassa’s of een bergje munten te detecteren, terwijl hoge frequenties (20-80 kHz) deze moeilijk of helemaal niet detecteren. Omdat we nu eenmaal niet dagelijks over een muntschatje zwaaien om dit te bewijzen, nemen we een proef. Neem een flinke handvol non-ferromunten (ons eurogeld bestaat deels uit ijzer). Je zult zien, dat de multi-frequentie programma’s deze als ‘goed’ detecteren. Wanneer je dit probeert met hoge frequenties (20-80kHz) zul je zien dat het hoopje munten wordt gediscrimineerd als ijzer. Wel is dit enigszins afhankelijk van de manier hoe de munten liggen. Dit soort lastige voorwerpen kunnen beoordeeld worden als gemineraliseerde grond en worden vaak niet volop gedetecteerd met één enkele frequentie. Alleen wanneer de detector op ‘alle metalen’ zou worden ingesteld is detecteren geen probleem.
- Op hooggeleidend zand, zoals dat op natte zoute stranden aan zee voorkomt, zal FMF® niet de instabiliteit vertonen waar detectors die slechts op één enkele frequentie werken last van hebben. Daardoor zal de Deus II met FMF dieper het zand indringen en bovendien veel stabieler blijken. Een soortgelijk iets vindt plaats wanneer in het binnenland op natte grond gezocht wordt. Een detector die op één enkele frequentie werkt, registreert soms een vaag signaal dat lijkt aan te geven dat er op diepte een groot voorwerp zit. Helaas geeft de detector slechts de variatie van de geleidingswaarde van de zompige grond aan. Dit effect kan ook voorkomen wanneer je over een gat zwaait. Wanneer je de DEUS II in multifrequentie gebruikt en op de ALGEMENE of RELIKTEN- stand zoekt, worden deze HALO-effecten geneutraliseerd zodat je je kunt richten op de echte diepliggende voorwerpen of metaalmassa’s.
- In de meeste situaties bieden de multifrequentie- programma’s een betrouwbare voorwerpidentificatie wat betreft dieptebereik en stabielere tonen. Ze komen dichter bij de werkelijkheid dan een detector die op één enkele frequentie werkt. Ook wanneer je zoekt in ‘Alle Tonen’ is er meer stabiliteit. Dit is vooral te merken wanneer je een zwak signaal krijgt. Dus: altijd graven! Bij detectors met één frequentie krijg je meer onbetrouwbare signalen, waardoor je geneigd bent ze te negeren en door te lopen.
- Het is makkelijker om voorwerpen als trekringetjes en bierdoppen preciezer uit te schakelen, zodat er minder voorwerpen in wegvallen die je wel had willen vinden. Ook zul je merken, dat je via de NOTCH (peilfilter) hoog- geleidende stenen en cokes en holtes of grote grondverschillen kunt negeren. (Notchwaardes tussen 23 en 25).
Welke frequenties worden in de multifrequentiestanden gebruikt?
De DEUS II is toegerust met een transmitter waarmee tegelijkertijd meerdere frequenties de bodem worden ingestuurd. Afhankelijk van de programma’s worden de belangrijkste frequenties op zodanige manier samengesteld dat ze het meest effectief zijn.
In tegenstelling tot de multifrequentiedetectors van andere merken, biedt de DEUS II meerdere combinaties van frequenties afhankelijk van het gekozen programma. Sommige programma’s gebruiken lage en middelhoge frequenties (4 tot 14 kHz). Andere programma’s gebruiken hogere frequenties tot wel 24 of 40 kHz. Aan deze frequentiecombinaties is een bepaalde manier van signaalverwerking toegepast zodat ze precies aangepast zijn voor bepaald soorten terreinen. Deze frequenties kunnen worden weggelaten om hooggeleidende bodems te negeren. Ook kunnen bepaalde frequenties toegevoegd worden zodat bepaalde voorwerpen in drogere bodems makkelijker gedetecteerd worden. In het gedeelte: programmakeuze van de handleiding, laat het hoofdscherm een overzicht van de informatie zien over elk fabrieksprogramma. Omdat de DEUS II in de toekomst aan te passen is via updates, kunnen de gebruikte frequentie- combinaties veranderen. Daarom geven we hier in deze 1.0 versie gegevens over de frequentiehoogtes van de 11 programma’s, die variëren tussen 4 en 40 kHz.
Programma met 1 enkele frequentie (Nummer 7. DEUS MONO). Gekozen kan worden tussen 7 frequenties: 4.5 - 7.5 – 13 – 17.6 – 25 - 32 en 40.5 kHz, elk met 7 verloopstappen, dus 49 frequenties in totaal.
Multi Frequentie reeks: 4 kHz tot 45 kHz: 4.08 tot 4.76 kHz - 6.94 tot 8.08 kHz - 10.39 tot 15.15 kHz - 15.62 tot 20.75 kHz 22.06 tot 28.57 kHz - 29.41 tot 35.32 kHz - 36.36 tot 45.45 kHz.
Wat houdt die ‘Snelle Multifrequentie’ nu echt in?
In tegenstelling tot andere multifrequentiedetectors zendt de DEUS II alle frequenties tegelijkertijd uit, gekoppeld aan een zeer snelle audio weergave voor de gebruiker, met extreem korte vertraging. Kortom, je zult geen verschil merken in de reactiesnelheid, vergeleken met de gewone DEUS.
XP Deus 2 Fast Multi Frequency infographic
Waarom is de DEUS II radio verbinding sneller dan de zogenaamde ‘snelle Bluetooth’ met lage vertraging’ ?
De DEUS II, DEUS en ORX gebruiken allemaal een zogenaamde zelfontwikkelde radioverbinding. Dit is dus geen standaard- verbinding maar speciaal door XP voor haar metaaldetectors ontwikkeld. Dit omdat standaard Bluetooth toch te veel vertraging opleverde en te traag was naar onze mening (100 m.S.). Zelfs wanneer sommigen spreken van “lage vertraging”, is het te traag voor detectiedoeleinden, 40 m.S. trager. (m.S= meter per seconde).
Daarom is de door ons ontwikkelde link maar liefst ongeveer 10 keer sneller. Een voorbeeld: wanneer je met 2 meter per seconde heen en weer zwaait komt 40 milliseconde overeen met een verlies van 8 centimeter. op de heenweg en 8 centimeter. op de terugweg. In totaal een maskering van 16 cm. Dat is eenvoudigweg niet acceptabel. Dit wordt nog erger wanneer je op een terrein zoekt die vervuild is. Je zou dan niet in staat zijn het aangegeven voorwerp snel te vinden en veel tijd verliezen met het najagen van valse signalen. Tijd de je liever had gebruikt om te zoeken.
Zijn XP hoofdtelefoons standaard?
Onze draadloze hoofdtelefoons zijn geen geïmporteerde consumentenproducten. Ze zijn allemaal in Frankrijk ontwikkeld en door XP gemaakt. Ze kunnen worden geüpdatet via de USB en de volumes en nivelleerders (equallisers) worden gecontroleerd door de afstandsbediening van de DEUS II. Ze gaan dus vanzelf aan en uit zodra je de Deus aanzet. In aanvulling daarop bieden ze een langere batterijduur van 15 tot 17 uur.
De WS6, WSA en WSA II zijn bestand tegen regen, de WSA II-XL kan tot 1 meter diep ondergedompeld worden. Met de BH-01 (de hoofdtelefoon met beengeleiding) kan zelfs tot 20 meter diep gedoken worden. Wanneer je daaraan toevoegt, dat een vertraging van 4 m.S. tegenover 40 tot 100 m.S. staat voor Bluetooth en een garantietermijn van 5 jaar voor ons product, dan kun je begrijpen, dat we niet zomaar ergens een product van de plank konden inkopen. We moesten zelf aan de slag om een product te ontwerpen en te produceren dat wel voldeed. Het zijn al die extra’s, die de DEUS II tot een uitblinker maakt, bij XP staat de aandacht voor de details op nummer een.
Bekijk de XP Deus 2 WSA XL WHPBekijk de XP Deus 2 WSA 2 WHP
Bekijk de XP Deus 2 BH-01Bekijk de XP Deus 2 WS-6 WHP
Welke zoekschijf is het beste op het strand?
Wij bevelen de 28 cm schijf aan. Deze biedt een goede dekking en is een prima compromis tussen gewicht, prestatie en stabiliteit op het natte deel van de stranden waar ijzervervuiling meestal meevalt. Op het droge strand waar strandtentjes staan en veel rommel ligt, is het beter een kleinere schijf te gebruiken.
Bekijk de XP 28cm Zoekschijf FMF
Waarom zijn er 2 pluggen voor de waterdichtheid?
Het voordeel van de DEUS II boven andere waterdichte metaaldetectors op grotere diepte is dat we nu een luidspreker en een flexibel toetsenbord hebben, die ook eenvoudig op het land te gebruiken is. Normaal gezien hebben onderwaterdetectors geen luidsprekers maar inflexibele potentiometers of druktoetsen die de druk- en temperatuurverschillen onder water niet aan kunnen. De drukverschillen moeten bij landgebruik uitgebalanceerd worden om te voorkomen dat de speaker geblokkeerd wordt of het flexibele toetsenbord opzwelt. Doorgaans gebruiken producten die waterproof zijn van 1 tot maximaal 3 meter micro-poreuze membranen die toestaan dat er lucht passeert. Omdat de DEUS II veel dieper dan 3 meter kan, hebben we daar een oplossing voor gevonden. Wanneer je dieper dan 3 meter gaat duiken kan deze membraan worden afgesloten. Hiervoor gebruik je de rode plug. Zie dat dus niet als nadeel, maar als een voordeel om tijdens diepe duiksessies de speaker en het toetsenbord te kunnen blijven gebruiken. Wanneer je voornamelijk op het land zoekt of in ondiep water of in de branding, dan heb je de rode plug waarschijnlijk nooit nodig.
GRIJZE PLUG no 1 = 1 meter maximaal.
Dit is de plug voor normaal gebruik op land of maximale onderdompeling van de afstandsbediening van 1 meter. Een watervast membraan staat toe dat er lucht passeert en is ongevoelig voor water tot een diepte van 1 meter. Deze plug balanceert de binnendruk uit om te voorkomen dat deze opzwelt wanneer de temperaturen en de druk variëren.
RODE PLUG no 2 = 20 meter maximaal. (Alleen voor onderwater-gebruik).
Bij gebruik op het land zal de rode plug de binnendruk niet uitbalanceren, waardoor het flexibele toetsenbord kan opzwellen of de luidspreker uit kan vallen door temperatuursveranderingen. Wanneer dat gebeurt en de luidspreker rare geluiden maakt, zet je de grijze plug op de afstandsbediening. Zet dan je mond op het luidsprekerrooster en blaas erop. Hierdoor wordt de normale druk hersteld. Voordat je met je DEUS II dieper dan 1 meter gaat duiken schroef je de rode plug no 2 op je afstandsbediening. Maximale duikdiepte: 20 meter.
Na het duiken dien je de detector goed af te boenen met schoon water. Droog deze daarna goed af met een handdoek. Vergeet niet de rode weer door de grijze plug te vervangen wanneer je weer op land gaat zoeken.
Bekijk de XP Deus 2 RC 20m waterdicht dop rood Bekijk de XP Deus 2 RC 1m waterdicht Dop Zwart
Zijn er plannen om de DEUS II 1.0 te veranderen?
Begrijp alsjeblieft, dat de DEUS II onderdeel is van een fonkelnieuw elektronisch concept, en net als bij de modernste auto’s toegerust met software waarmee allerlei ontwikkelingen en verbeteringen aangepast kunnen worden. De eerste DEUS begon toen deze uitkwam als versie 1.0 en onderging sindsdien een groot aantal verbeteringen en uitbreidingen via de updates waardoor we op dit moment bij versie 5.21 zitten. Ook de DEUS II zal binnenkort al softwareaanpassingen krijgen.
Bekijk hier de beschikbare updates voor de DEUS 2